Conferentie “Contractarbeid uit de Schaduw”

De conferentie “Contractarbeid uit de Schaduw” werd gehouden op 29 mei 2024 in de Kloosterkerk in Den Haag. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf hield een voordracht en reageerde op de diverse panelsessies die werden gehouden over Arbeidsmarkt, Cultuur, Onderwijs, Onderzoek en Participatie.

Vooraf aan deze conferentie werd in de Hindoestaanse, Javaanse en Chinese gemeenschappen gepeild welke ervaringen en historische kennis ontbraken in verband met de doorwerking van de geschiedenis van contractarbeid, als vervangend systeem in de overgangsperiode vanaf 1853 en na afschaffing van de slavernij in 1863. Carla Tjon, Christa Wongsodikromo en Pravini Baboeram werden aan het begin van de conferentie geïnterviewd over hun bevindingen in de voorgesprekken.

De voorgesprekken werden voor de Hindoestaanse gemeenschap gedaan door Pravini Baboeram en Bikram Lalhabadoersing. Voor de Javaanse gemeenschap werden sessies georganiseerd door Brandy Sahmoeradi, Melvin Toemin en Christa Wongsodikromo. Melvin Chang, Bernice Tjien-a-Fat en Carla Tjon leidden de gesprekken in de sessies met Surinaamse Chinezen.  Een bezoek aan de expositie Snesie in het Atrium Den Haag was een afrondende bijeenkomst waar bezoekers in gesprek kwamen met elkaar, met Carla Tjon van Snesie en Kitlyn Tjin-a-Djie, een van de geportretteerden in de expositie Snesie.

Kitlyn Tjin-a-Djie was bij de conferentie panellid in de sessie over Arbeidsmarkt en Participatie, samen met  Shivani Jagroep, zakelijk leidster van de Black Archives, Tikho Ong, projectleider bij discriminatiemeldbureau Radar en Roy Ho Ten Soeng, de eerste burgemeester van kleur in Nederland over discriminatie en uitsluiting. Het gesprek werd geleid door Ivette Forster.

Andere panelleden in de sessie voor Onderzoek, Cultuur en Media waren: historicus Maurits Hassankhan uit Suriname; Matthias van Rossum, bijzonder hoogleraar geschiedenis slavernij, gedwongen arbeid en verzet in relatie tot koloniale expansie aan de Radboud Universiteit; Rita Tjien Fooh, directrice van het Nationaal Archief van Suriname; schrijfster, essayiste Karin Amatmoekrim en Jaswina Elahi van de Adviescommissie Koloniaal en Slavernijverleden van de gemeente Den Haag.